universalmall.ro


Cancer colo - rectal

Frecvenţă:
Aproximativ 90% din cancerele colo - rectale sunt diagnosticate la vârste de peste 50 de ani. Insă tendinţa actuală este de scădere a vârstei, înregistrându-se din ce în ce mai multe cazuri între 20 şi 40 de ani.
Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice şi apar la persoane fără riscuri aparente, din cauza unor factori externi cum ar fi dieta, fumatul şi alcoolul.
Cancerul colo - rectal este unul dintre cancerele cu mari posibilităţi de profilaxie, dar şi de tratament în cazul diagnosticării precoce.
Mortalitatea prin cancer colo - rectal depinde de eficienţa depistării în stadii precoce. Din păcate, de cele mai multe ori diagnosticul se pune tardiv, depăşind posibilităţile terapeutice, aşa încât supravieţuirea peste 5 ani nu depăşeşte 60%.

Cauze:
1. alimentaţia bogată în grăsimi, proteine şi dulciuri:
      - dieta bogată în grăsimi animale determină eliberarea de colesterol şi acizi biliari, care sunt metabolizaţi în compuşi puternici iniţiatori şi stimulatori a dezvoltării proceselor tumorale;
      - un aport proteic crescut, în special consumul de carne roşie (porc, vită, miel), sunt asociate cu creşterea incidenţei cancerului de colon;
      - prepararea necorespunzătoare a cărnii generează substanţe, cum ar fi nitrozaminele, cu efect puternic cancerigen;
      - pe de altă parte, alimentaţia săracă în fibre creşte riscul de cancer de colon, fibrele vegetale având un rol important, prin creşterea gradului de eliminare a factorilor cancerigeni ingeraţi.
2. obezitatea: un aport caloric total mai mare favorizează apariţia cancerului de colon;
3. prezenţa bolilor colonice inflamatorii (rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn cu localizare colonică): cresc riscul de cancer colo-rectal de 4-20 de ori faţă de populaţia generală.
4. prezenţa polipozei adenomatoase, care are o rată mare de transformare în cancer de colon (peste 90%)
       Polipii apar în jurul vârstei pubertăţii şi neoplasmele rezultate din transformarea lor malignă apar la vârste tinere. Media de vârstă este de 39 de ani.
5. intervenţiile chirurgicale de stomac, de intestin subţire, colecistectomia cresc riscul de a dezvolta cancer de colon prin creşterea concentraţiilor de acizi biliari în colon;
     Prin colecistectomie se îndepărtează rezervorul biliar şi determină eliminarea permanentă a bilei în intestin, mărind concentraţia acizilor biliari.
6. antecedente familiale de:
      - polipoză adenomatoasă familială;
      - boli colonice inflamatorii (rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn cu localizare colonică)
      - cancer colo-rectal: din punct de vedere ereditar, riscul de a dezvolta cancer este de aproximativ 50% la cei ce au o rudă de gradul întâi sau părinţi cu această afecţiune.
7. Alcoolul consumat în cantităţi crescute zilnic dublează riscul de a dezvolta cancer, în special consumatorii de bere.
8. Fumatul ,în special, în cazurile unor debuturi precoce au o influenţă foarte mare în determinarea cancerului la colon.

Prevenţie:
1. o alimentaţie echilibrată, bogată în fibre şi vitamine.
Rol protector important îl au vegetalele crucifere (varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, andive), tomatele şi în special sucul de roşii.
Fibrele:
      - cresc masa de materii fecale, determinând diluarea substanţelor cancerigene şi favorizează eliminarea lor
      - cresc eliminarea acizilor biliari
      - scad expunerea mucoasei la substanţele cancerigene prin scăderea timpului de staţionare în intestin datorită creşterii tranzitului intestinal
Vitamina A şi beta - carotenul protejează mucoasa intestinală de acţiunea substanţelor cancerigene, iar vitamina C şi E prin efectul antioxidant diminuă formarea lor.
Seleniul (nucile) şi calciul (în special iaurtul) au rol protector al mucoasei intestinale.
2. controale periodice, în special la persoanele care prezintă risc.